3. Archeologisch Museum Haus Bürgel

Het archeologische museum “Haus Bürgel” toont de 2000-jarige geschiedenis van het voormalige Romeinse kasteel.
In acht zalen worden vondsten van op- gravingen, modellen en vitrines, weten- schappelijk onderbouwd en optisch attractief gepresenteerd. De verantwoordelijke instantie van het museum, de “Interessengemeinschaft Urdenbacher Kämpe – Haus Bürgel”, heeft deze expositie samen met de “Stichting Nordrhein-Westfalen” ingericht.
Het terrein rondom het museum, met een pad langs de kasteelmuren en de originele Romeinse bouwsubstanties, vormt een interessante aanvulling op de tentoon- stelling. Aan de hand van de stenen bestrating is te herkennen waar vroeger meerdere torens en een poort stonden. Ook de ligging van de Romeinse begraaf- plaats, waar talrijke gepresenteerde objecten vandaan komen, is duidelijk in het landschap te herkennen.
De historische groenten- en kruidentuin, die door het biologische station is aan- gelegd en wordt onderhouden, geeft een indruk van de kruiden- en groente- soorten uit de Romeinse Tijd en latere perioden.
In de ontvangsthal van het museum geeft een beeldschermpresentatie in- formatie over de geschiedenis van Haus Bürgel en over de Stichting NRW. Aan de hand van de wetenschappelijke kennis van de archeologen is een groot model gemaakt dat weergeeft hoe het Romeinse kasteel er in de vierde eeuw uitzag.
Wegbeschrijving:
Het is aan te bevelen te voet, met de fiets of met de bus te komen. Buslijn VRR-Linie 788 stopt direct bij Haus Bürgel. De weg naar het museum leidt via een buitentrap met hoge treden. In het museum zijn meerdere trappen. In het historische deel van het gebouw zijn geen liften aanwezig.
Openingstijden: Zondags 14:30 – 17:00 uur
Entreeprijs: Volwassenen 3 EUR, scholieren en studenten 1,50 EUR, kinderen tot 10 jaar in begeleiding van een volwassene gratis.
Rondleidingen:
Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf acht personen. De deelname kost 4 EUR per persoon. Voor schoolklassen gelden speciale prijzen. Open rondleidingen op de eerste zondag in de maand om 15:00 uur. Deelname aan de ongeveer één uur duren- de rondleiding kost 4 EUR per persoon. (Scholieren en studenten 1,50 EUR, kinderen tot tien jaar in begeleiding van een volwassene gratis).
Contact: Archäologisch Museum Haus Bürgel, Monheim am Rhein-Baumberg, Urdenbacher Weg, tel.: 0(049) 21 73/9 51-8930, e-mail: hausbuergel@monheim.de www.hausbuergel.de

Inhoudsopgave

Netwerk natuur en cultuur

1. Neanderthal Museum

2. Naturkundig Museum Benrath

3. Archeologisch Museum Haus Bürgel

4. Biologisch Station Haus Bürgel

5. Kinderboerderij stad Neuss

6. Geologische Dienst NRW

7. Niederrheinisches Freilichtmuseum

8. Natuurparkcentrum Haus Püllen

9. Infocentrum van de Biologische Station Krickenbecker Seen

10. Infocentrum Groote Heide

11. Museum Jacht en Mens

12. Museum De Locht, National Asperge- en Chapignonmuseum

Actueel

Impressum

Privacy Policy

naar de top van de pagina


net:natuur_cultuur Het Verbond der naturkundige Musea aan Rijn en Maas