9. Infocentrum De Groote Heide

De Groote Heide wordt in de volksmond ook wel de achtertuin van Venlo genoemd. Het natuurgebied dicht bij de grote stad creëert een bevoorrechte situatie voor alle mensen die van de mogelijkheid gebruik willen maken om even een luchtje te willen scheppen en daarvoor geen grote afstand willen afleggen.
Het natuurgebied is een van de grotere heidegebieden van Limburg en het terrein is voor wandelaars vrij toegankelijk op gemarkeerde wandelroutes en andere paden. Naast fiets- en ruiterroutes loopt er ook een skeelerroute door het gebied. In het gebied bij het Infocentrum langs de Hinsbeckerweg is een hondenlosloop- terrein aanwezig. Daarbuiten dienen honden aangelijnd te zijn. Dit is vooral ook van belang, omdat de heide door een schaapskudde begraasd wordt.
Het vroegere gebruik als heidegebied, en tijdens de tweede wereldoorlog als vlieg- veld, in combinatie met de afwisselende omgeving maken dit tot één van de soortenrijkste gebieden van het Limburgs Landschap met heidevelden, schraalgras- landen, en naald- en loofbos.
Vanaf 1998 zijn zowel het beheer van het Infocentrum als die van het natuurterrein door de Gemeente Venlo in handen gegeven van de Stichting het Limburgs Landschap.
Het infocentrum wordt uitsluitend gerund door een enthousiast team van vrij- willigers die hun kennis over het gebied graag delen. U komt de vrijwilligers tegen als gastheer of gastvrouw van het info- centrum of als deskundige gids bij maan- delijkse excursies.
In het Infocentrum zijn door het jaar heen meerdere tentoonstellingen te zien die door de vrijwilligers zelf worden opgezet. Hierbij wordt ingegaan op het beheer, de flora en fauna en de cultuur van het natuurterrein de Groote Heide.
In het infocentrum zijn fiets- en wandel- routes verkrijgbaar en worden er regel- matig excursies en andere (kinder)activi- teiten georganiseerd. De excursies zijn overigens ook op aan- vraag mogelijk.
Openingstijden:
april tot oktober: woensdag- en zondagmiddag, 13:00 – 17:00 uur, oktober t/m maart: 12:00 – 16:00 uur
Contact: Infocentrum Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, NL-5915 PS Venlo, Tel.: 0(031) 77-3 51 94 39, Fax: 0(031) 77-4 73 75 76, www.limburgs-landschap.nl

Inhoudsopgave

Netwerk natuur en cultuur

1. Neanderthal Museum

2. Naturkundig Museum Benrath

3. Archeologisch Museum Haus Bürgel

4. Biologisch Station Haus Bürgel

5. Kinderboerderij stad Neuss

6. Geologische Dienst NRW

7. Niederrheinisches Freilichtmuseum

8. Natuurparkcentrum Haus Püllen

9. Infocentrum van de Biologische Station Krickenbecker Seen

10. Infocentrum Groote Heide

11. Museum Jacht en Mens

12. Museum De Locht, National Asperge- en Chapignonmuseum

Actueel

Impressum

Privacy Policy

naar de top van de pagina


net:natuur_cultuur Het Verbond der naturkundige Musea aan Rijn en Maas