11. „De Locht”, streekmuseum,

Streekmuseum
In Melderslo, tussen de Peel en de Maas ligt het museum De Locht, nationaal- en streekmuseum voor asperge- en champignonteelt.
Het hoofdgebouw van het museum is een boerderij uit het jaar 1859 met de karakteristieke “langgevelbouw”. Dit woonhuis is authentiek ingericht zodat er een gezellig ouderwetse sfeer heerst. Zo ervaart de bezoeker op sfeervolle wijze hoe de meeste mensen leefden in de tijd van 1850 tot 1950.
In de stallen kunt u de oude landbouwwerktuigen zien, die een indruk geven van het moeizame dagelijkse werk op de boerderij.
Tijdens een rondwandeling langs het bakhuis, de schuur met de grote landbouwmachines en het daglonerhuisje, kunt u ook de smid en een branderij bekijken waar handwerkers regelmatig de oude beroepen demonstreren. U kunt bijvoorbeeld zien hoe siroop wordt gemaakt.
Het Landelijk museum voor asperge- en champignonteelt
De specialisatie in de asperge- en champignonteelt is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de landbouw in Noord-Limburg. Noord-Limburg is in Nederland de belangrijkste producent van beide producten. De Limburgse zandbodem is zeer geschikt voor de teelt van asperges.
Het kweken van champignons gebeurd in speciale kassen, die ook in het museum te zien zijn. Beide landbouwproducten kunt u vanaf het begin tot aan het eindstadium volgen.
Het museum heeft ook een historische veilingklok, die u bij bepaalde gelegen- heden zelf kunt bedienen.
In de ontvangstruimte worden koffie, taart (echte Limburgse vlaai), heerlijke pannenkoeken en diverse frisdranken geserveerd.
Op aanvraag zijn ook Duitstalige rondleidingen en multimediashows mogelijk.
Voor de kinderen zijn er Oudhollandse spelletjes en buiten een speelplaats met speeltoestellen. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.
Het museum ligt midden in het bekende natuurgebied van de Peel en vlak bij de Maas. In deze omgeving kunnen mooie en lange fietstochten worden gemaakt.
U bereikt het museum via de A73, afslag 11, richting Melderslo
Openingstijden: april – oktober: dagelijks 10 – 17 uur. november – maart: woensdag en weekend 10 – 17 uur.
Contact: Broekhuizerweg 16d, NM 5962 Melderslo, Tel.: 0 (031) 77/3 98 73 20, E-Mail: info@museumdelocht.nl www.museumdelocht.nl

Inhoudsopgave

Netwerk natuur en cultuur

1. Neanderthal Museum

2. Naturkundig Museum Benrath

3. Archeologisch Museum Haus Bürgel

4. Biologisch Station Haus Bürgel

5. Kinderboerderij stad Neuss

6. Geologische Dienst NRW

7. Niederrheinisches Freilichtmuseum

8. Natuurparkcentrum Haus Püllen

9. Infocentrum van de Biologische Station Krickenbecker Seen

10. Infocentrum Groote Heide

11. Museum Jacht en Mens

12. Museum De Locht, National Asperge- en Chapignonmuseum

Actueel

Impressum

Privacy Policy

naar de top van de pagina


net:natuur_cultuur Het Verbond der naturkundige Musea aan Rijn en Maas